Απορρόφηση του καλλυντικού από το δέρμα

Η απορρόφηση του καλλυντικού από το δέρμα εξαρτάται από τη φαρμακοτεχνική μορφή του (μέγεθος μορίων και πολικότητα). Ο πόρος του δέρματος είναι ένας δίαυλος που επιτρέπει στα ελαιώδη μόρια μικρής διαμέτρου να περάσουν. Κανονικά δεν επιτρέπει παρά μόνο σε μικρές ποσότητες υδατικών διαλυμάτων να περάσουν, λόγω της υδρόφοβης φύσης του πόρου. Γι’ αυτό, η μακρόχρονη διαβροχή του δέρματος (π.χ. με μούλιασμα σε μπανιέρα) για περισσότερο από μισή ώρα δημιουργεί το αντίθετα αποτέλεσμα, δηλαδή οδηγεί σε απομάκρυνση του σμήγματος, απώλεια του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας και απώλεια τελικά νερού από τα βαθύτερα στρώματα (αφυδάτωση). Επίσης, η διάμετρος του πόρου δεν επιτρέπει στα μεγάλα μόρια να διεισδύσουν (π.χ. κερί, λάδι καρύδας, ζωικά λίπη κλπ). Τα γαλακτώματα και οι κρέμες, είναι ο καταλληλότερος τρόπος να μεταφέρουμε υδατοδιαλυτά μόρια δια μέσου των πόρων του δέρματος σε βαθύτερες στιβάδες, γιατί τα ελαιώδη μέρη περιβάλλουν αυτά τα μόρια και έτσι ξεπερνιέται η πολικότητα του πόρου.

Αντίθετα με τη γενική λαϊκή πεποίθηση, η απορρόφηση ουσιών από το δέρμα (εφόσον ξεπεραστούν οι προαναφερόμενοι φραγμοί) και η διασπορά τους στον οργανισμό είναι πιο αποτελεσματική από ότι μέσω της πεπτικής οδού. Η φύση μας εξόπλισε με φυσικούς φραγμούς στο πεπτικό (όξινο περιβάλλον, ενζυμική διάσπαση των ουσιών, μικροβιακή και μυκητιακή διάσπαση, εντερο-αιματικός φραγμός και επεξεργασία των ουσιών από το ήπαρ), ώστε να αποφεύγεται η διασπορά τοξινών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να απορροφάται ένα μικρό ποσοστό των ουσιών που παίρνουμε από το στόμα και αυτές να φιλτράρονται από το ήπαρ πριν επιτραπεί να κυκλοφορήσουν στο υπόλοιπο σώμα μας. Αντίθετα, η απορρόφηση από το δέρμα, εφόσον ξεπεραστούν οι φραγμοί μεγέθους και πολικότητας, είναι πλήρης και οι ουσίες μπαίνουν απευθείας στην συστηματική κυκλοφορία. Στην περίπτωση του πεπτικού, μια ουσία μπορεί να χρειαστεί μισή έως τρεις ώρες για να φτάσει στην κυκλοφορία, ενώ από το δέρμα χρειάζονται μόλις 26 δευτερόλεπτα.

Κάποιοι υπολογίζουν ότι από την απορρόφηση μέσω του δέρματος, η μέση γυναίκα φορτώνει τον οργανισμό της κάθε χρόνο με 2 κιλά χημικά συστατικά των καλλυντικών (Charotte Vohtz, φαρμακοποιός).

Δρ. Ρολάνδος Παύλου, γιατρός, διευθυντής εργαστηρίου KALUNA

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

0

TOP

X