Επικίνδυνες λευκαντικές κρέμες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα που χαμογελούν, κείμενο

Μπορεί τώρα το καλοκαίρι οι λευκές γυναίκες να αγωνίζονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στο ιδανικό μαύρισμα και τις πολυδιαφημισμένες πιθανές βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά τα πράγματα ήταν και συνεχίζουν να είναι πολύ διαφορετικά για τις σκουρόδερμες γυναίκες του πλανήτη.
Στη δεκαετία του 1950 λανσαρίστηκαν οι λευκαντικές κρέμες, ως αναγκαίο εργαλείο για κοινωνική ανέλιξη των μαύρων γυναικών, με υποδειγματικά ρατσιστικά διαφημιστικά σλόγκαν (δείτε τη φωτογραφία).
Από τα μέσα όμως της δεκαετίας 1960, με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, που επηρέασε την κοινωνική θέση των μαύρων, αναδύθηκε και μια έντονη διάθεση αποδοχής του μαύρου δέρματος ως μέρος της αυτοδιάθεσής τους. Αναγκαστικά, η ρητορική των εταιριών άλλαξε και από το «πιο ανοιχτόχρωμο» πέρασαν στο «λαμπερότερο».
Η βασική ουσία που οδηγούσε στη λεύκανση ήταν και παραμένει η υδροκινόνη.
Πέρασαν αρκετά χρόνια για να αναγνωριστεί η τοξικότητα αυτής της ουσίας και να απαγορευτεί σε κάποιες χώρες (Γαλλία, Νέα Ζηλανδία κλπ). Στην Αμερική και την ΕΕ, υπάρχει 1% όριο συγκέντρωσης των ουσιών αυτών στα καλλυντικά. Στην Αμερική μάλιστα υπήρξε και μια κίνηση το 2006 να απαγορευτεί πλήρως, αλλά δεν καρποφόρησε. Σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Ο ΕΟΦ πριν μερικά χρόνια ανακοίνωσε την απόσυρση μιας σειράς λευκαντικών προϊόντων, που είχαν εισαχθεί κυρίως από αφρικανικές χώρες (που πιθανά περιείχαν και άλλες βλαβερές ουσίες).
Η τοξικότητα δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη κλινικά. Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις για νευροτοξικότητα, για πρόκληση καρκίνου, για ορμονικές διαταραχές και για δερματικές δυσχρωμίες (η πιθανότητα πρόκλησης εξωγενούς ωχρόνωσης, μιας κλινικής κατάστασης με αντιδραστική εντοπισμένη υπερχρωμάτωση έχει επιβεβαιωθεί). Όμως, όπως σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα, η κυκλοφορία του προϊόντος δεν προϋποθέτει κλινική μελέτη ασφάλειας.
Πεποίθησή μου είναι ότι όσο υπάρχει η ζήτηση για λευκαντικά προϊόντα θα βρίσκεται και ο τρόπος να παρακάμπτονται τα νομικά εμπόδια. Άλλωστε, τι λέτε, τυχαίο είναι που η ουσία εμφανίζεται με τόσες διαφορετικές παραλλαγές;
• Quinol
• Benzene-1
• 4-Diol
• p-Diphenol
• p-Dihydroxyl benzene
• Hydrochinone
• p-Hydroxyl phenol
• Hydrochinonium
• Hydroquinol
Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση είναι να συνεχίσει αυτό που άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η κοινωνική αποδοχή δηλαδή του σκουρόχρωμου δέρματος.

Ρολάνδος Παύλου, γιατρός

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

0

TOP

X